Jadalne opakowania to nie mit – to nasza przyszłość. Wzrastająca konsumpcja różnego rodzaju produktów powoduje coraz większe zanieczyszczenie środowiska, bo opakowania syntetyczne stanowią znaczną część odpadów zalegających na wysypiskach śmieci. Opakowania jadalne ze względu na biodegradowalność są alternatywą dla syntetycznych opakowań w przemyśle spożywczym. Produkowane są z wielu substancji, np. białek, polisacharydów, tłuszczy. Badania nad takimi opakowaniami prowadzone są na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Opowie o nich dr inż. Dariusz Kowalczyk.
W programie także o pomyśle naukowców z Politechniki Lubelskiej, którzy opracowali materiał usuwający rtęć ze spalin lepiej niż dostępny na rynku węgiel aktywny. Co ciekawe – ten zeolit powstaje z popiołu i może być wielokrotnie wykorzystywany. O tym wynalazku opowiedzą: prof. Magdalena Wdowin i Rafał Panek, biorący udział w projekcie.
Powiemy też o „błękitnym węglu” – wynalazku dzięki, któremu będzie można korzystać z tradycyjnych pieców węglowych i nie zatruwać środowiska.
Zaprasza Kinga Szymanek.
Fot. materiał nadesłany