Marnowanie jedzenia – śmierdząca sprawa

jedzenie 9

 

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem. Święto jest wyrazem solidarności z najuboższymi i niedożywionymi. Ma także zwrócić uwagę na rosnący problem marnowania żywności. Blisko co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania jedzenia.

– To efekt złych nawyków – uważa Marzena Pieńkosz-Sapieha z Lubelskiego Banku Żywności. – Tak zwanych nawyków chomikowania żywności, której już teraz nie trzeba gromadzić, bo jest na bieżąco w sklepach. Ale ciągle mamy przyzwyczajenie, jeszcze z dawnej epoki, że czegoś może zabraknąć. Musimy się tego uczyć i codziennie to wdrażać. Człowiek powinien zaczynać każde działanie od siebie i taką praktykę należy zastosować także w niemarnowaniu żywności.

Dziś w Lubelskim Banku Żywności odbędzie się prezentacja kulinarna pod hasłem „Marnowanie jedzenia to śmierdząca sprawa”. Będą przygotowywane potrawy z produktów sezonowych np. placki z kiszonej kapusty, będzie kiermasz rękodzieła i koncert muzyczny. Impreza w siedzibie banku przy ul. Młyńskiej 18 rozpocznie się w południe.

Fot. archiwum

 

 

 

Exit mobile version