Blisko co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania jedzenia – podaje Federacja Polskich Banków Żywności. To najczęściej wędliny, pieczywo i warzywa.
– Polacy niepotrzebnie robią za duże zakupy – uważa Marzena Pieńkosz-Sapieha z Lubelskiego Banku Żywności. – Musimy patrzeć selektywnie.
Jak zatem przechowywać żywność w lodówce, by dłużej zachowała świeżość? – tłumaczy kierownik Oddziału Higieny Żywności w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, Tomasz Lis. – Nie powinniśmy mieszać żywności wrażliwej na drobnoustroje z tą, która jest gotowa do spożycia.
Wśród przyczyn marnowania jedzenia – oprócz przegapienia terminu ważności, za dużych zakupów i nieodpowiedniego przechowywania, Polacy wymieniają także brak pomysłu na wykorzystanie resztek pozostałej żywności.
SuPer
Fot. pixabay.com