Młode cukierniczki z Lublina będą reprezentować Polskę podczas finału Pucharu Świata Młodych Cukierników we Włoszech. Agata Wolfran i Renata Buczek są uczennicami Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego. Dziewczyny znalazły się wśród dziesięciu najlepszych drużyn świata. Obecnie przygotowują się do zawodów pod okiem mistrza cukiernictwa Tomasza Machonia. Ćwiczą wykonanie tortów, pralin, eksponatów z czekolady i karmelu, czekoladowych deserów, bankietówek oraz deserów lodowych. To wszystko będą przygotowywać podczas dwudniowych zawodów w Rimini.
Koszt uczestnictwa w mistrzostwach wynosi 50 tysięcy złotych. To przekracza możliwości lubelskiej drużyny. Mimo otrzymanego już wsparcia z firm i i urzędu miasta zawodniczkom wciąż brakuje sporej części kwoty. Wpłaty od darczyńców przyjmowane są na konto rady rodziców szkoły: 71 1240 1503 1111 0010 0186 1979.
Finał mistrzostw świata młodych cukierników odbędzie się 21 stycznia 2017 roku.
ZAlew / opr. Rog
Fot. pixabay.com