Młode cukierniczki z Lublina wśród najlepszych na świecie

torty

Młode cukierniczki z Lublina będą reprezentować Polskę podczas finału Pucharu Świata Młodych Cukierników we Włoszech. Agata Wolfran i Renata Buczek są uczennicami Zespołu Szkół Chemicznych i  Przemysłu Spożywczego. Dziewczyny znalazły się wśród dziesięciu najlepszych drużyn świata. Obecnie przygotowują się do zawodów pod okiem mistrza cukiernictwa Tomasza Machonia. Ćwiczą wykonanie tortów, pralin, eksponatów z czekolady i karmelu, czekoladowych deserów, bankietówek oraz deserów lodowych. To wszystko będą przygotowywać podczas dwudniowych zawodów w Rimini.

Koszt uczestnictwa w mistrzostwach wynosi 50 tysięcy złotych. To przekracza możliwości lubelskiej drużyny. Mimo otrzymanego już wsparcia z firm i i urzędu miasta zawodniczkom wciąż brakuje  sporej części kwoty. Wpłaty od darczyńców przyjmowane są na konto rady rodziców szkoły: 71 1240 1503 1111 0010 0186 1979.
Finał mistrzostw świata młodych cukierników  odbędzie się 21 stycznia 2017 roku.

ZAlew / opr. Rog

Fot. pixabay.com

Exit mobile version