Ścinki wędlin nie do sprzedaży?

002 2063

Kontrowersje wokół rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nie wszędzie jest ono przestrzegane. Tak jest w przypadku bialskich sklepów spożywczych, gdzie sprzedawane są ścinki wędlin.

Zgodnie z rozporządzeniem żywność powinna być odpowiednio oznakowana, podany powinien być min. wykaz składników i termin przydatności do spożycia. W przypadku sprzedaży skrawków wędlin często nie jest to przestrzegane. Konsument nie ma rzetelnej informacji o pochodzeniu, gdyż skrawki są wymieszane i pochodzą z różnych wędlin. Nie można również określić terminu przydatności do spożycia. Należy zwrócić uwagę, że produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, które nie nadają się do spożycia przez ludzi stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia nie tylko ludzi, ale również zwierząt – mówi Jarosław Sawicki z bialskiego sanepidu.

– Skrawki wędlin cieszą się popytem, bo to jest wędlina świeża, najczęściej są to odpadki z krajalnicy. Ludzie kupują je nie tylko dla zwierząt, ale również do spożycia przez siebie. Często skrawki wędlin stanowią dodatek do bigosu i innych potraw. To nie jest towar przeterminowany – podkreśla Małgorzata Kochnio, kierownik jednego z bialskich sklepów.

– Skrawki nie powinny być wyrzucane, ale sprzedawane w dobrej jakości. Nie powinny one długo leżeć w sklepie. Jestem za sprzedażą, gdyż skrawki mogą być wykorzystane jako pokarm dla zwierząt. Jeżeli są dobre i długo nie leżą powinno się je sprzedawać – komentują jedni klienci. Drudzy z kolei są przeciwko sprzedaży, gdyż jak twierdzą, nikt nie kontroluje ich przydatności do spożycia.

Bialski sanepid sprawdza, czy w przypadku sprzedawanych ścinków wędlin można ustalić termin przydatności do spożycia. Jeśli nie jest to możliwe wówczas nakładane są mandaty.

Z raportu Komisji Europejskiej wynika, że Polska jest jednym z krajów, w którym najwięcej jedzenia trafia na śmietnik. Nasz kraj zajmuje piątą pozycję pod względem marnowania żywności.

Mat / opr. Rog

Fot. pixabay.com

Exit mobile version