11.11.2016 Reportaż Moniki Malec „Gęsina na świętego Marcina”

goose 525420 960 720 1

Zbigniew Kołodziej hoduje w swoim gospodarstwie kilka ras zachowawczych zwierząt, w tym gęsi biłgorajskie. Co roku w listopadzie z okazji Święta Niepodległości, a także świętego Marcina w jego domu roznosi się zapach pieczonej gęsi. Tym stara się powrócić do staropolskiej tradycji spożywania gęsiny. Przed wiekami, nie tylko w Polsce, listopad był ważnym miesiącem, w którym kończono prace w polu. Bogatsi urządzali uczty z muzyką i tańcami z gęsiną w roli głównej, jak i młodym winem. Organizacja Slow Food Polska już od 8. lat organizuje akcje „Gęsina na świętego Marcina” – dzięki niej na talerze w polskich restauracjach w listopadzie i grudniu wracają dania z gęsi.
O tym wszystkim w reportażu „Gęsina na świętego Marcina”.

O 20.00 zaprasza Monika Malec. 

Exit mobile version