Dziś obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Herbaty. Na świecie istnieje wiele gatunków herbat. Najpopularniejsze z nich to czarna, zielona, biała, żółta i czerwona. Rozróżnia je sposób preparowania zebranych liści. W Polsce najczęściej pijemy czarną, choć coraz chętniej okrywamy smaki i właściwości innych gatunków. Więcej mówi się także o pozytywnym działaniu herbaty na nasz organizm.
– Prozdrowotne właściwości herbaty wiążą się głównie z obecnością w niej przeciwutleniaczy, inaczej antyoksydantów – mówiła w porannej audycji Radia Lublin dietetyk Marta Janiszewska. – Czarna jest produkowana z liści fermentowanych. Ta fermentacja zmniejsza działanie przeciwrodnikowe. Zielona herbata nie jest poddana temu procesowi, dzięki czemu zachowuje więcej właściwości. Bardziej prozdrowotnym wyborem będzie na pewno herbata zielona, niż czarna, która jest bardziej popularna. Jeżeli chodzi o wspomaganie procesu odchudzania, idziemy w kierunku herbaty czerwonej. Ona pobudza metabolizm, spalanie tkanki tłuszczowej, więc osoby, które planują odchudzanie bądź są stale na diecie, powinny wybierać herbatę czerwoną.
Prozdrowotne działanie napoju uzyskiwanego z krzewu herbacianego jest znane od wieków. W Chinach zielona herbata była stosowana w medycynie tradycyjnej jako lek uśmierzający bóle stawów, usprawniający przepływ krwi, wzmacniający odporność oraz jako środek odtruwający organizm.
SuPer
Fot. pixabay.com