Drożdzówka, która pomoże w walce z otyłością?

the cake 1206000 960 720

Niskokaloryczna i zdrowa. Drożdżówka radziwiłówka – od nazwiska ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła, ma pomóc w walce z otyłością dzieci i młodzieży.

Jej produkcja jest pomysłem Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej. Cała tajemnica polega na specjalnej technologii oraz koncentracie dodawanym do mąki. 

– Na dzień dzisiejszy myślę, że w takim ślepym teście bardzo trudno byłoby odróżnić zwykłą, tradycyjną drożdżówkę od radziwiłówki. Mieścimy się w tych normach, gdzie nie przekraczamy 15 gram cukru, 10 gram tłuszczu, 0,45 gram sodu w 100 gramach wyrobu gotowego. W nadzieniu jest jabłko lub białe winogrono – mówi pracownik firmy, która opracowała receptury Michał Mackiewicz.

W tej chwili w Polsce mamy 22% dzieci w wieku szkolnym z nadwagą lub otyłością.

– Radziwiłówka będzie miała około 250 kalorii przy 100 gramach produktu. To jest zdecydowanie mniej, ponieważ drożdżówka w wersji tradycyjnej ma ich kilkaset – zaznacza Mackiewicz.

W planach jest, aby w przyszłym roku pojawiła się w szkolnych sklepikach.

Bo za słodkim przysmakiem, który zniknął ze szkół, tęsknią uczniowie lubelskich szkół.

Firma, która opracowała recepturę szuka chętnych piekarni do produkcji drożdżówki radziwiłówki. Jej cena ma nie odbiegać od tej zwykłej.

PaSe

Fot. pixabay.com

Exit mobile version