Kulinarne specjały pomogą dziecięcemu hospicjum

kucharze

Najlepsi szefowie kuchni gotują w Lublinie i zbierają na Hospicjum dla Dzieci im. Małego Księcia. Finał akcji Kucharze Dzieciom trwa w Galerii Olimp.

Do degustacji i wrzucania datków do puszek zachęcają uczniowie, między innymi Mateusz Borowicz. – Polecam pierogi z sumem, jarmużem i kaszą jaglaną oraz zupę rybną z pulpecikami z karpia.

Lody z azotu przygotował Piotr Wójcik. – Przy okazji dla dzieci jest „efekt smoka”. Zanurza się mięte lub bazylię w ciepłym azocie, a później puszcza się nosem dym. Chrupie w ustach.

Do Lublina zjeżdżają kucharze z całej Polski – mówi współorganizator akcji Arkadiusz Krzesiak. – Zapraszamy wszystkich do próbowania i inspirowania się naszymi smakami, naszymi wyobraźniami.

Potrawy są przygotowywane na bieżąco, można więc się przyjrzeć pracy najlepszych  kucharzy.

Efekt zbiórki poznamy jednak dopiero po świętach – dodaje współorganizator, Dorota Bęczkowska. – Puszki, które wzięliśmy do restauracji, będą stały do 23 grudnia. Jeszcze ich nie otwieramy.

Akcja Kucharze – Dzieciom potrwa w Galerii Olimp w Lublinie do 19.00.

MaG / TSpi / opr. ToMa

Fot. Magdalena Grydniewska

Exit mobile version