Regionalne smaki na kazimierskim jarmarku

Ma być smacznie, zdrowo i artystycznie – w Kazimierzu Dolnym rozpoczął się X Jarmark Świąteczny.

Różne smaki z tego rejonu Lubelszczyzny prezentują lokalni wytwórcy. Potrawy są ekologiczne, a miejscowi twórcy ludowi i rękodzielnicy zadbają o należytą oprawę artystyczną tego wydarzenia. 
– Mimo deszczowej pogody przy straganach pojawili się już pierwsi turyści. –  Takie wydarzenia są jak najbardziej potrzebne. Można zapoznać się z kulturą, dobrodziejstwem całego regionu – mówi jedna z odwiedzających jarmark. – Cisza, spokój, można odetchnąć, zrelaksować się, coś kupić, coś zjeść – dodaje inna.

– Kulinarne przysmaki prezentowane są między innymi na stoisku Gminnego Zespołu Szkół w Kazimierzu Dolnym. – Są różne pierożki, „obfity” bigos, barszczyk, ciasta. Dzieci zrobiły różne upominki karki, kolorowe bombeczki, stroiczki, choineczki – o stoisku opowiada przewodnicząca szkolnej rady rodziców Alina Szydłowska.

Z kolei Koło Twórców Ludowych z Kazimierza Dolnego zaprasza na kiermasz rękodzieła i sztuki ludowej. Towarzyszyć mu będą liczne warsztaty. Od 10.00 do 14.00 w Muzeum Nadwiślańskim  przy ul. Rynek 19 zaplanowano pokazy wykonywania gipsowych ozdób świątecznych, a o 13.30 w Kazimierskim Ośrodku Kultury Promocji i Turystyki warsztaty tworzenia świątecznych ozdób z papieru. 
W południe nastąpi oficjalne otwarcie jubileuszowego jarmarku, wtedy także na rynku ma pojawić się święty mikołaj z prezentami

W niedzielę drugi dzień kazimierskiego jarmarku świątecznego.

ŁuG / opr. ToMa

Fot. Łukasz Grabczak

Exit mobile version