Prawie 50 potraw walczy o laury podczas Ogólnopolskich Dożynek Rybackich, które tradycyjnie odbywają w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. Bo z ryb można przygotować niemal wszystko – mówi organizator dożynek Kazimierz Gajek:
– Z ryb można zrobić gołąbki, pierogi, pasztet. To są pasztety z koperkiem, z natką, którymi można smarować chleb. Może być też wędzona szynka z karpia bez ości…
Jest także tort rybny, który przygotował Adam Filipczuk z Dworu Mościbrody:
– Na konkurs przygotowaliśmy tort z karpiem. Jest to ciasto na bazie ziemniaczanej z masą karpiową. Przekładany jest poczwórnie, z kiełkami i nutką cytrynową.
Celem Dożynek Rybackich jest przede wszystkim promocja ryb i potraw rybnych, bo – jak podkreśla Kazimierz Gajek – Polacy jedzą zaledwie 13 kilogramów ryb rocznie, podczas gdy spożycie na przykład w Niemczech wynosi około 33 kilogramów.
MaG