Fabryka Cukierków „Pszczółka” przenosi się z ulicy Krochmalnej do Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Lublinie. Nowoczesna fabryka słodkości powstała za ponad 150 mln zł.
W kwietniu na ul. Spiessa zostaną przeniesione linie produkcyjne. Będą tutaj produkowane zupełnie nowe rodzaje cukierków, którymi „Pszczółka” chce podbić gusta klientów polskich i zagranicznych.
– Powierzchnia nowego zakładu liczy około 2 hektarów – mówi prezes Fabryki Cukierków „Pszczółka”, Leszek Wertejuk. – W najnowocześniejszym w Europie zakładzie będziemy wytwarzać wyroby czekoladowe, praliny czy galaretki. Zwiększy się też produkcja – z 20 do 100 ton dziennie
W Pszczółce pracuje ponad 170 osób. Po otwarciu zakładu zatrudnienie zwiększy się do 210 osób.
Spółka planuje sprzedać grunty przy ul. Krochmalnej.
PaSe
Prezentacja nowego zakładu produkcyjnego Fabryki Cukierków „Pszczółka” w Lublinie, 09.02.2017, fot. Piotr Michalski