Jak prawidłowo parzyć kawę? Jak wykorzystać ją w 100%? Tego dowiedzą się Ci, którzy wezmą udział w warsztatach „Aromat i smak kawy„.
W programie wydarzenia jest wprowadzenie do sensoryki i do parzenia kaw metodami alternatywnymi oraz cupping, czyli profesjonalna degustacja kawy.
– Chcemy nauczyć ludzi nauczyć doceniać dobrą kawę. W Lublinie powstaje coraz więcej kawiarni, ale to nie znaczy, że w każdej z nich jest dobra kawa. Chcemy uczulić uczestników na to, na co mają zwracać uwagę podczas wybierania kawy dla siebie. Patrzmy na świeżość zmielenia ziaren – powiedziała współprowadząca dzisiejsze warsztaty baristka Gabriela Gołofit.
– Jedna kawa może ukryć w sobie dziesiątki smaków, które wychodzą z niej poprzez różne metody zaparzenia – dodaje barista Jan Szurek.
Warsztaty „Aromat i smak kawy” odbędą się dziś o 18.00 przy ulicy Królewskiej 13 w Lublinie.
PaW
Fot. pixabay.com