W regionie mamy setki utytułowanych produktów tradycyjnych, lokalnych, regionalnych. Znajdują się na lisach: Ministerstwa Rolnictwa (177 produktów), Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (66 produktów), Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (17 produktów „Jakość Tradycja”, dziesiątki certyfikatów i nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo), laureatów Międzynarodowych Targów Poznańskich, certyfikowanych przez lokalne grupy działania (dziesiątki certyfikatów). A tymczasem…konsumenci mają problem gdzie to kupić? Póki co producenci oferują je okazjonalnie na kiermaszach, jarmarkach, festiwalach, degustacjach. Jak uczynić z lokalnych produktów „złoto” Lubelszczyzny? Będziemy o tym rozmawiać w towarzystwie przedstawicieli lokalnych grup działania: Janiny Skubik („Leśny krąg”) Zbigniewa Pacholika („Zielony Pierścień”), Wojciecha Husa („Krasnystaw Plus”) i Joanny Łukasik ze Stowarzyszenia Producentów Dobra, które do lubelskiego domu handlowego „Gala” (siedziba stowarzyszenia) przygarnęło pierwszych rolników przetwarzających swoje produkty.
Podczas sobotniego programu do przydomowych przetwórni, piekarni, manufaktury różanej, salicarium zaproszą nas panie, które założyły firmy przy gospodarstwach. Przypomną nam o starych smakach i tradycjach.
Na „Kalejdoskop regionalny” w sobotę tuż po godzinie 11.00, zaprasza Czesława Borowik.