Wielkanocny festiwal w skansenie. Są wędliny, sery, kosze i palmy

pm skansen10 1

Ponad 60 wystawców zgromadził Lubelski Festiwal Wielkanocny Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, który odbywa się w skansenie.

– Impreza organizowana jest z myślą o małych lokalnych producentach, których nie stać na wynajęcie powierzchni na komercyjnych jarmarkach organizowanych w galeriach handlowych – mówi Elżbieta Wójcik z Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie.

W ofercie festiwalu, poza stoiskami z produktami regionalnymi jak sery i wędliny, są również własnoręcznie wyplatane koszyki. W rodzinie Jana Matejki koszyki wyplata się od pokoleń, jak sam mówi – nazwisko zobowiązuje do artystycznej roboty.

W niedzielę podczas festiwalu świąteczne potrawy przyrządzi wicemarszałek województwa lubelskiego – Grzegorz Kapusta. 

ZAlew

Na zdj.: Festyn wielkanocny w Muzeum Wsi Lubelskiej, Lublin, 08.04.2017, fot. Piotr Michalski 

 

 

Exit mobile version