W Bychawie pod Lublinem dziś święto pierogów – czyli 18. Ogólnopolski Festiwal „W Krainie Pierogów”.
– Na odwiedzających czeka kilkanaście tysięcy pierogów o różnych smakach i kształtach – mówi Elżbieta Morszczyzna z Puszna. – W tym tygodniu ugotowaliśmy ponad tysiąc. Z bobu, z mięsem, okrągłe – różne.
Tysiąc pierogów ulepiło Stowarzyszenia Kobiet z Wandalina.
– Zajęło nam to dosłownie 3,5 godziny samego lepienia – mówi Anna Pietroń. – 8 dziewczyn pracujących i 8 zagadujących, żeby robota lepiej szła. Mamy pierożki z dzika, bo jednej z koleżanek mąż jest myśliwym.
Nowością są pierogi o nazwie „nowoczesna gospodyni”, które przygotowało Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni ze Świdna: – To pierogi z warzyw: cukinii, pieczarek, papryki. Do tego dodany jest ser feta, przyprawy, zioła. W smaku podobne do pizzy.
18. Ogólnopolski Festiwal „W Krainie Pierogów” odbywa się na Stadionie Sportowym Bychawie.
TSpi
Fot. Tomasz Spicyn