Bychawa krainą pierogów po raz osiemnasty

img 7370 1

W Bychawie pod Lublinem dziś święto pierogów – czyli 18. Ogólnopolski Festiwal „W Krainie Pierogów”.

– Na odwiedzających czeka kilkanaście tysięcy pierogów o różnych smakach i kształtach – mówi Elżbieta Morszczyzna z Puszna. – W tym tygodniu ugotowaliśmy ponad tysiąc. Z bobu, z mięsem, okrągłe – różne.

Tysiąc pierogów ulepiło Stowarzyszenia Kobiet z Wandalina.

– Zajęło nam to dosłownie 3,5 godziny samego lepienia – mówi Anna Pietroń. – 8 dziewczyn pracujących i 8 zagadujących, żeby robota lepiej szła. Mamy pierożki z dzika, bo jednej z koleżanek mąż jest myśliwym.

Nowością są pierogi o nazwie „nowoczesna gospodyni”, które przygotowało Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni ze Świdna: – To pierogi z warzyw: cukinii, pieczarek, papryki. Do tego dodany jest ser feta, przyprawy, zioła. W smaku podobne do pizzy.

18. Ogólnopolski Festiwal „W Krainie Pierogów” odbywa się na Stadionie Sportowym Bychawie.

TSpi

Fot. Tomasz Spicyn

Exit mobile version