Polskie mięso wróci na chińskie rynki? Puławscy eksperci negocjują zniesienie embarga

swinka 2

Kilka dni temu Chiny, wczoraj Francję odwiedzili przedstawiciele Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, uczestnicząc w negocjacjach dotyczących zniesienia embarga na polskie mięso wysyłane za granicę. Chodzi o eksport wieprzowiny, wołowiny i drobiu. 

– Polscy producenci są zainteresowani wysyłaniem większej ilości produktów rolno-spożywczych między innymi na rynek chiński. Obecnie nie jest to możliwe, ze względu na embargo, które strona chińska nałożyła na Polskę w związku z występowaniem w naszym kraju afrykańskiego pomoru świń i ptasiej grypy. Mam nadzieję, że w tym tygodniu Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt zniesie embargo – mówi uczestniczący w negocjacjach dyrektor puławskiego instytutu Krzysztof Niemczuk. 

Negocjacje z Chińczykami trwają. Kolejny etap rozmów zaplanowano w Polsce.

ŁuG 

Fot. archiwum

Exit mobile version