Podpłomyki na słodko, słono, z mięsem i twarogiem. Takich smakołyków można spróbować i samemu zrobić w Lublinie na Słomianym Rynku. Trwa tam słowiański piknik.
Podpłomykami nazywane jest przaśne pieczywo w postaci cienkich placków z mąki razowej, gryczanej i jaglanej, bez zakwasu, drożdży oraz innych spulchniaczy. Uważa się, że tego typu przaśne pieczywo było wypiekane już tysiące lat temu. Jak mówi Hanna Lis, autorka książki o słowiańskich smakach, podpłomyki to polska nazwa dla najstarszej znanej formy pieczywa. – To najprostszy chleb, jaki człowiek wymyślił. Roztarł na żarnach zboże, zmieszał z wodą, zrobił ciasto i wypiekł.
Starszym uczestnikom wydarzenia podpłomyki kojarzą się z własną młodością. – Przyszłyśmy przypomnieć sobie akie placki z dzieciństwa, które piekło się na kuchni z fajerkami – mówi jedna z nich.
Tych pyszności można spróbować na Słomianym Rynku w Lublinie, czyli na placu zieleni między ulicami Towarową i Kalinowszczyzną do godziny 16.00.
MaK
Fot. archiwum