Rolnicy z obszarów dotkniętych Afrykańskim Pomorem Świń mogą zabijać świnie na użytek własny. Taką decyzję podjął wojewódzki lekarz weterynarii. Świnie można ubijać pod pewnymi warunkami.
– Muszą być spełnione wszystkie wymogi jeśli chodzi o identyfikację i rejestrację zwierząt – mówi powiatowy lekarz weterynarii Radomir Bańko. – Księgi rejestracji muszą być odpowiednio prowadzone, zgłoszenia do rejestracji zwierząt muszą być dokonywane terminowo, a poza tym musi to być zgłoszone do powiatowego lekarza weterynarii na 24 godziny przed i musi zostać poddane badaniu w kierunku ASF – przed- i poubojowemu. Ponadto, jeżeli świnia zostanie zabita wcześniej, musi być przechowywana do czasu otrzymania wyniku badania.
Na użytek własny można ubijać miesięcznie tylko jedną świnię. Mięsa nie należy wywozić. Może być ono spożyte wyłącznie na potrzeby własne.
MaT
Fot. pixabay.com