Espresso, cappuccino, a może marocchino albo romano? W tym dniu konieczna jest… kawa, bo 29 września to Dzień Kawy. Zaczniemy więc poranek od filiżanki gorącego aromatycznego naparu i sprawdzimy jaką kawę Polacy lubią najbardziej i czy „mała czarna” rzeczywiście wydłuża życie, jak twierdzą w najnowszych badaniach hiszpańscy naukowcy.
– Coraz częściej także eksperymentujemy – mówi prowadząca lokal specjalizujący się w parzeniu kawy Kamila Oleszczuk-Kasperek. – Bardzo fajnym ostatnio sposobem na urozmaicenie sobie kawy jest dodawanie musu z dyni z odrobiną przypraw korzennych albo chilli. Przede wszystkim dodaje się go do kaw mlecznych. Fajnie jest też zrobić sobie kawę z kardamonem. Jest moda na kawę. Ludzie zaczynają dopytywać, dociekać i szaleć na jej punkcie – dodaje.
– Kawa ma także wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm – podkreślała w porannej audycji Radia Lublin dietetyk, Marta Janiszewska. – Kawa zapobiega wielu chorobom nowotworowym, cukrzycy typu drugiego, chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Zawiera również dużo przeciwutleniaczy. To są substancje, które zapobiegają starzeniu się organizmu – podkreśla.
Tuż po godzinie 6.00 zaprasza Robert Brzozowiec.
Fot. pixabay.com