Karp w sosie grzybowym przygotowany przez Małgorzatę Madejską i Iwonę Bartkiewicz z Koła Gospodyń Wiejskich w Janowicach zdobył nagrodę w kategorii „dania” w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Nagrodę przyznano podczas odbywających się w Poznaniu targów Smaki Regionu.
Poza tym, z naszego województwa, w kategorii „produkt regionalny” nagrodzono: bronicki salceson biały Marleny Wójcik, oleje z Zabłocia z Gospodarstwa Ekologicznego Skarby Natury, ptysie z bitą śmietaną z Cukierni Staropolskiej w Lublinie raz polędwicę z Wisznic z GS Samopomoc Chłopska.
Dziś odbył się również Wielki Finał XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Statuetki „Perła” otrzymało 14 potraw i 60 produktów z wszystkich regionów Polski.
JZon