O substancjach toksycznych w żywności i środowisku rozmawiają naukowcy w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach. Trwa tam konferencja poświęcona różnym obliczom toksykologii.
A czego powinniśmy się obawiać?
– Są trzy takie rzeczy – mówi prof. Jan Krzysztof Ludwicki z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w Warszawie. – Po pierwsze suplementów diety, jeśli nie wiemy dokładnie co zażywamy. Powinniśmy się bać zanieczyszczenia środowiska oraz fałszywych informacji o zagrożeniach, których poszukuje w Internecie. Tam jest wiele cennych informacji, ale też nieprawdziwych – dodaje.
Czy więc przed substancjami toksycznymi zawartymi chociażby w środowisku można się chronić?
– Nie przed wszystkimi, ale na pewno trzeba zaufać naukowcom – tłumaczy prezes Polskiego Towarzystwa Toksykologicznego Wojciech Wąsowicz.
Konferencja w puławskim instytucie potrwa do piątku (22.09).
ŁuG
Fot. Łukasz Grabczak