Przed zagrożeniami przestrzegają naukowcy obradujący w Puławach

20170920 090530

O substancjach toksycznych w żywności i środowisku rozmawiają naukowcy w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach. Trwa tam konferencja poświęcona różnym obliczom toksykologii.

A czego powinniśmy się obawiać?

– Są trzy takie rzeczy – mówi prof. Jan Krzysztof Ludwicki z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w Warszawie. – Po pierwsze suplementów diety, jeśli nie wiemy dokładnie co zażywamy. Powinniśmy się bać zanieczyszczenia środowiska oraz fałszywych informacji o zagrożeniach, których poszukuje w Internecie. Tam jest wiele cennych informacji, ale też nieprawdziwych – dodaje.

Czy więc przed substancjami toksycznymi zawartymi chociażby w środowisku można się chronić?

– Nie przed wszystkimi, ale na pewno trzeba zaufać naukowcom – tłumaczy prezes Polskiego Towarzystwa Toksykologicznego Wojciech Wąsowicz.

Konferencja w puławskim instytucie potrwa do piątku (22.09).

ŁuG

Fot. Łukasz Grabczak

Exit mobile version