Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. To dzień, który ma przypominać o problemach żywnościowych na całym świecie oraz zwracać uwagę na problem marnowania jedzenia.
W Polsce co roku do kosza trafia około 2 milionów ton żywności. Statystyczny Polak marnuje około 50 kilogramów, a do wyrzucania jedzenia przyznaje się co trzecia osoba – wynika z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności.
– Kupowanie zbyt dużej ilości produktów to główna przyczyna niepotrzebnego wyrzucania jedzenia – uważa gość porannej audycji Radia Lublin, Marzena Pieńkosz-Sapieha z Lubelskiego Banku Żywności.
Federacja Polskich Banków Żywności podaje, że Polacy najczęściej wyrzucają pieczywo, wędliny i owoce. Światowy Dzień Żywności, ustanowiony przez ONZ, jest obchodzony od 1979 roku.
SuPer
Fot. pixabay.com