Uczniowie szkół gastronomicznych z województwa lubelskiego rywalizowali w konkursie na najlepszą potrawę, której motywem przewodnim była kasza.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję wykazać się przed profesjonalnymi kucharzami. – Pierwsze miejsce zajęły Paulina Żarnowska i Natalia Ubczyńska z Zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.
– Przygotowałyśmy kaczkę po lubelsku – mówi Paulina Żarnowska. – Potrawa składa się z filetu z kaczki faszerowanego kaszą gryczaną. Do tego są racuszki z tej kaszy, chipsy z natki pietruszki, kawior z cydru oraz sos jabłkowo-cydrowy. Inspiracją do naszego dania była kuchnia regionalna oraz przepisy mojej babci.
– Kreatywność to klucz do wygrania konkursu – stwierdza juror Marcin Żydek. – Poza tym ważne były: dobrze przemyślane składniki, zdecydowanie i szybkość działania, a także używanie produktów, które wzajemnie się uzupełniają, komponują się na talerzu w jedną całość smakową.
2. miejsce zajął zespół z Technikum ,,Lider” w Lublinie, a 3. Zespół Szkół Zawodowych w Dęblinie.
Konkurs Lubelski Konkurs Szkół Gastronomicznych ,,Kuchnie regionalne – kuchnia lubelska” został zorganizowany z okazji 700-lecia Lublina. Organizatorem był Zespół Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.
LiLka / opr. ToMa
Na zdj.: I Lubelski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Kuchnie regionalne – kuchnia lubelska”, Lublin, 23.11.2017, fot. Mirosław Trembecki