To okazja do prezentacji i kosztowania tradycyjnych i bardzo wyszukanych potraw z rybą w roli głównej – po raz 14. w podlubelskich Jakubowicach zorganizowano Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.
Impreza ma swoją tradycję, a cel najważniejszy to promowanie potraw rybnych.
– Pod względem spożywania ryb Polacy są daleko od czołówki europejskiej – mówi pomysłodawca imprezy, Kazimierz Gajek. – Jedzą tylko 13 kg ryb, podczas gdy Czesi 30 kg, a Niemcy – 35 kg rocznie na jedną osobę. Kiedyś nie było piątku, jak się nie robiło ryby. Każda mama gotowała obiad z ryby. Niestety ta tradycja odeszła.
Na stołach są m.in. bigos rybny, ryby gotowanie i wędzone, w galaretach i sosach. Wśród potraw jest też „karp po wołyńsku”.
Potrawy oceniają jurorzy. Prowadzona jest też zbiórka na rzecz Środowiskowego Domu Samopomocy dla osób z autyzmem w Lublinie.
RMaj
Fot. archiwum