W Lublinie rywalizowali najlepsi młodzi piekarze i cukiernicy z województwa lubelskiego. Turniej odbył się w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. Motywem przewodnim był… powiew wiosny.
– To temat przewodni tegorocznej edycji turnieju. Dekoracje tortów czy figurki z marcepana wykonywane są właśnie w tej tematyce – mówi organizator turnieju.
– Zrobiłam tort śmietanowy przełożony brzoskwiniami. Cukiernictwo to moja pasja. Najtrudniejszy w tym jest czas, wiele godzin trzeba spędzić zanim zrobimy takie ciasto – mówi uczennica.
Uczniowie mieli też do przygotowania ciasteczka bankietowe. – Mam już swoje, samodzielne sprawdzone tajniki. To przygotowania słodkości potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość. Cukiernictwo nie jest proste, ale smaki wynagradzają wszystko.
– Tutaj potrzebny jest poza talentem kulinarnym również talent plastyczny. Wykonujemy figurki, kwiaty i inne ozdoby z marcepana – mówią cukiernicy.
W drugiej z sal lubelskiego „chemika” odbywała się część praktyczna etapu wojewódzkiego konkursu w zawodzie piekarz. – W zawodzie piekarza zawsze towarzyszy stolnica. Każdy kawałek ciasta jest dokładnie zważony, aby był idealny – zaznaczają piekarze.
Cukiernicy z naszego regionu odnoszą sukcesy w Polsce i na świecie. W ubiegłym roku uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie zdobyła drugie miejsce w XX Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym w Poznaniu. Z kolei uczniowie z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego z Lublina rok temu brali udział w finale Pucharu Świata Młodych Cukierników we włoskim Rimini.
TSpi
Turniej Piekarski i Cukierniczy w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie, 04.01.2017, fot. Mirosław Trembecki