Kelner – od teoretyka po zawodowca

dsc 5876

Zawodowi kelnerzy spotkali się z uczniami klas kelnerskich i gastronomicznych w Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju. Członkowie Stowarzyszenia Kelnerów Polskich dla młodzieży organizują szkolenia, kursy i pomoc w organizacji praktyk.

– Nasze spotkania z uczniami, to promowanie zawodu i dzielenie się doświadczeniem – przyznaje prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich Michał Chabior. – W dzisiejszych czasach opadł wizerunek pracy kelnera. Staramy się pokazać, jaki jest ten zawód, jego charakterystykę. Kunszt kelnerski pokazuje się po wieloletnim doświadczeniu praktycznym, jednak teoria jest bardzo ważna, bo wiedzę zdobywa się przez wszystkie lata.

Podczas spotkania omawiany był dokładnie serwis niemiecki, przybliżono także serwowania dań w serwisie angielskim, francuskim i rosyjskim.

Jak podkreślają członkowie stowarzyszenia sukces restauracji to w 50% dobra kuchnia i 50% obsługa kelnerska. Dyrekcja szkoły zapewnia, że tego typu spotkania będą kontynuowane.

TsF

Fot. TsF

Exit mobile version