Ser twarogowy i polędwiczka wieprzowa królują dziś w Zespole Szkół nr 1 w Puławach. Placówka organizuje piątą edycję wojewódzkiego konkursu „Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”. Startuje w nim 6 drużyn ze szkół ponadgimnazjalnych z Lubelszczyzny.
Ograniczeniem dla młodzieży jest tylko ich wyobraźnia, a wymyślnych potraw z użyciem sera i polędwiczki nie brakuje. – Pierogi z buraka z serem twarogowym i polędwiczkę w sosie miodowo-musztardowym – wymieniają uczestnicy. – Cukinia z farszem z twarogu i orzeszków oraz medaliony z polędwiczki wieprzowej z placuszkami z kaszy jaglanej i sosem śliwkowym.
– Nasz region jest bogaty w smaki rozpoznawalne nawet na świecie – przekonuje członek jury Agnieszka Filiks. – Mamy wspaniałe kasze. Każdy kojarzy nasz cebularz, pierogi z kaszą i serem oraz forszmak, a nasze – lubelskie są placuszki z ozorka z sosem jagodowym
Na wykonanie zakąski oraz dania głównego młodzież miała dwie godziny.
ŁuG
Fot. Łukasz Grabczak