Pochodzi z Ameryki Łacińskiej, gdzie około 4000 lat temu odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Ich ziarna przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb, ale nie zachwyciły dworu hiszpańskiego, ponieważ Europejczycy nie wiedzieli jak je wykorzystać. Dopiero w XVII wieku popularne stały się roztarte ziarna kakaowca, z których potem udało się wyprodukować czekoladę. 12 kwietnia to Dzień Czekolady, o której współcześnie mówi się słodki narkotyk, bo można się od niej uzależnić.
Najnowsze badania wykazały, że czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet – jak twierdzą niektórzy – chronią przed próchnicą.
Na czekoladowe „Dzień dobry Radio” tuż po godzinie 6.00 zaprasza Robert Brzozowiec.
Fot. pixabay.com