50 tys. pierogów czekało 27 maja na wszystkich, którzy przyjechali do Bychawy na XIX Ogólnopolski Festiwal „W krainie pierogów”.
– Teresa Tracz z Bychawskiego Towarzystwa Regionalnego podkreśla, że pierogi wpisują się w modny trend turystki kulinarnej. – Powinniśmy promować nie tylko niematerialne elementy dziedzictwa kulturowego, ale również te niematerialne. Do tych ostatnich można zaliczyć też pierogi.
Za najlepsze pierogi tegorocznego festiwalu uznano „Pierogi z sercem” – robione charytatywnie na rzecz małego Dawida Fijołka, który urodził się bez prawej rączki i z poważną wadą lewej. Miejsce drugie zajęły pierogi z dziką różą z Koła Gospodyń Wiejskich ze Srebrnego Borku z województwa podlaskiego. Trzecie pozycja przypadła zaś pierogom pilzneński ze słodką kapustą z województwa podkarpackiego zajęły trzecie miejsce.
Andrzej Kozioł z Pilzna mówi, że lubi eksperymentować ze składnikami pierogów. – Robię na przykład pierogi o smaku pizzy. Najpierw przyrządzamy ciasto drożdżowe, takie jak na pizzę, a później wkładamy do pieroga farsz: kukurydzę, pieczarki, paprykę, ser mozzarella.
Gwiazdą festiwalu „W krainie pierogów” jest Beata i Bajm. Początek koncertu o 21.00 na stadionie miejskim w Bychawie.
MLJ
Fot. Magdalena Lipiec-Jaremek