Zgodnie z planem przebiegają prace przy budowie drogi ekspresowej S 17 od węzła Kurów-Zachód do obwodnicy Garwolina. Odcinek ma być gotowy w przyszłym roku. Dziś (25.05.) postęp prac na odcinku od Garwolina do granicy województw mogli ocenić dziennikarze.
– Obecnie zaawansowanie prac i przeznaczonych na nie środków finansowych przekroczyło 50% wartości inwestycji – stwierdza rzecznik prasowy Lubelskiego Oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, Krzysztof Nalewajko. – Oprócz tego, że mamy 25 kilometrów trasy głównej na dwóch odcinkach: od Garwolina do Gończyc i do Gończyc do granicy województwa lubelskiego, powstaje także 55 km dróg innej kategorii: lokalnych i zbiorczych.
– Cała inwestycja to jednak nie tylko drogi – wskazuje inżynier kontraktu, Halina Mazurek-Gaca. – Obejmuje ona także cały szereg przebudów takich jak: linie energetyczne, gazociągów, wodociągów. Robimy także drenaż rolniczy.
Zgodnie z harmonogramem układana jest nawierzchnia betonowa S17. Jak mówi Krzysztof Nalewajko, jest ona właściwie nieodróżnialna od asfaltowej. – Kierowca busa, którym tu jechaliśmy, mówił tylko, że jest troszeczkę głośniej.
– Efekt większego hałasu wynika ze struktury tej nawierzchni. Jest ona bardziej otwarta, ma więcej ziaren kruszyw. Jest to spowodowane koniecznością zapewniania niezbędnej szorstkości i właściwości antypoślizgowych w przypadku deszczu. Natomiast jest to doskonała technologia z Europy Zachodniej, zapewniająca dużą trwałość – wyjaśnia dyrektor kontraktu na odcinku od Gończyc do granicy województw lubelskiego i mazowieckiego Jakub Drozdowski.
Wykonawca lada dzień ma rozpocząć prace nad budową obwodnicy Kołbieli.
– W tej chwili budujemy od węzła Lubelska do węzła Kurów Zachód około 90-95 kilometrów drogi. Dodając jeszcze odcinki w okolicach Warszawy i fragmenty już istniejące, to przejechanie ekspresówką 170 km, z prędkością dopuszczalną na takiej drodze, powinno nam już wkrótce zająć 85 minut – dodaje Krzysztof Nalewajko.
Taka perspektywa czeka kierowców już za około 3 lata.
Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności. Rozumiem