Nowoczesny inkubator dla przedsiębiorczych rolników

dsc03179

W Boniewie w gminie Fajsławice powstaje miejsce, gdzie uprawiający zioła czy owoce rolnicy będą mogli je przetwarzać, promować i sprzedawać.

Samorząd wspólnie z Lokalną Grupą Działania Krasnystaw Plus w budynku po dawnej szkole tworzą Inkubator Przetwórstwa Lokalnego i Centrum Promocji Produktu Lokalnego. Inwestycja jest współfinansowana z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, a korzystający z inkubatora i centrum będą musieli jedynie pokryć koszty produkcji, takie jak energia elektryczna.

– To miejsce ma służyć przede wszystkim rolnikom – mówi Dorota Sawa z Lokalnej Grupy działania Krasnystaw Plus. – Sama nasza idea kompleksowości jest niezwykle istotna, bo tworzymy miejsce, gdzie będzie można przetworzyć, sprzedać, wypromować producentów lokalnych poprzez udział w konferencjach, targach. W tym miejscu będą odbywać się jarmarki, festyny i imprezy dedykowane sprzedaży produktów lokalnych.

Źródło utrzymania

– Inkubator będzie miejscem społecznym stworzonym przez organizację pozarządową, aby miejsce było zatwierdzone przez sanepid, spełniające wymogi dotyczące miejsc do wytwarzania żywności. Produkty te wytwarzane pod okien technologa żywności będzie można sprzedać na ryneczku czy przez tworzony portal internetowy – dodaje Sawa. – Stworzymy kilka miejsc dystrybucji produktów tworzonych w inkubatorze. Chodzi o to, aby oni produkowali i zarabiali, bo ma to być źródło utrzymania dla wielu rodzin z naszego terenu.

– Chcemy wypromować produkty, które potrafią produkować nasi rolnicy: zioła, jabłka, owoce – zaznacza Tadeusz Chruściel, wójt gminy Fajsławice.

Produkcja syropu

– Robimy syrop z pokrzywy. Zbieramy świeżą pokrzywę, parzymy, odcedzamy, później gotujemy z cukrem, kwaskiem i cytryną – wyjaśnia Feliksa Gorzkowska, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice.

– Dawniej nasze babcie robiły syrop z pokrzywy, mięty czy kwiatu bzu – zaznacza Grażyna Grzegorczyk.

Wkrótce ruszą prace

Mieszkańcy korzystający z inkubatora i centrum będą musieli jedynie pokryć koszty produkcji, takie jak energia elektryczna czy woda.

Kompleks w Boniewie będzie służył także turystom, dlatego przewidziano w nim pokoje gościnne. Pojawią się ogólnodostępne wiaty wypoczynkowe, miejsce do grillowania i wędzenia mięs oraz piec chlebowy.

Inwestycja jest współfinansowana z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Przetarg na I etap już został rozstrzygnięty i w czerwcu rozpoczną się place budowlane.

DoG

Fot. Dominik Gil

Exit mobile version