Projekt badawczy profesor Katarzyny Smyk z Instytutu Kulturoznawstwa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie został wyróżniony w prestiżowym ogólnopolskim konkursie na Wydarzenie Muzealne Roku „Sybilla 2017”.
Chodzi o projekt pt. „Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej” realizowany w latach 2016-2017 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Projekt powstał przy współudziale zespołu badaczy z różnych ośrodków naukowych i muzealnych Podkarpacia, Lubelszczyzny i Małopolski. Pod względem naukowym był prowadzony przez prof. Smyk. Efekty znalazły się w recenzowanym tomie „Puszcza Sandomierska od kuchni”. Wydawnictwo dostępne jest na stronie internetowej www.dziedzictwokulinarne.muzeumkolbuszowa.pl (fot.).
Celem konkursu jest promocja najlepszych przedsięwzięć organizowanych przez polskie muzea.
ZAlew / SzyK