W Lublinie rozpoczął się trzydniowy festiwal Via Carpathia. W sercu Starego Miasta prezentowane są kulinaria, tradycje i sztuka krajów, przez które przebiega szlak kulturalno-gospodarczy Via Carpathia.
– To europejska międzynarodowa trasa łącząca Kłajpedę na Litwie z Salonikami w Grecji – przypomina organizator wydarzenia Agata Góźdź. – Mamy wystawców z Litwy, Grecji, Bułgarii, Rumunii, Węgier i dużo producentów z Polski.
Swoje produkty prezentuje ponad 25 wystawców. Wśród nich jest Henryk Kaproń, który przywiózł z Roztocza piróg biłgorajski, bułeczki faszerowane kaszą jaglaną i swojskie wędliny: – Lepiej zjeść 10 dkg swojskiej kiełbasy niż faszerowanej wodą i chemią – mówi.
Goście, z krajów znajdujących się na trasie Via Carpathia będą prezentować w Lublinie swoje produkty do niedzieli.
ZAlew
Na zdj: Festiwal Via Carpathia w Lublinie, 15.06.2018, fot. Mirosław Trembecki