Nad Zalewem Biszcza Żary w powiecie biłgorajskim trwa Dzień Miodu i Pieroga. To wydarzenie łączy w sobie promocję tradycyjnych produktów – takich jak miód i kasza gryczana oraz wypieków na ich bazie – z występami zespołów i koncertami.
Głównym „bohaterem” święta jest tradycyjny pieróg biłgorajski.
– To potrawa znana na ziemi biłgorajskiej od pokoleń. Można powiedzieć, że wyrosła z biedy tych ziem, a receptura jest tradycyjna i nie zmieniła się – mówi Stanisława Żuk z Biszczy. – Podstawowym składnikiem są ziemniaki, które tłucze się z kaszą gryczaną na gorąco, żeby ta kasza się zaparzyła. Później dodaje się ser biały, śmietanę, masło. Miesza się to wszystko, wkłada do blaszki i do piekarnika. Receptura jest jedna, ale smaki zawsze będą inne.
Wydarzenie jest otwarte, a wstęp bezpłatny. Obok występów scenicznych warto odwiedzić stoiska regionalne i miejsca animacji. Na wieczór organizatorzy przewidzieli blok koncertów i zabawę pod gwiazdami. Wspólne świętowanie zakończy się późno w nocy.
TsF
Fot. TsF