Kulinarne serce Polski bije w Lublinie

1441204 lg

W Lublinie rozpoczęła się 10. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. W programie pokazy kulinarne, warsztaty, koncerty, a przede wszystkim jarmark kulinarny.

Festiwal rozpoczął się od warsztatów dla najmłodszych, we wrotek (04.09) swoją premierę będzie miała pizza z miodem, a w środę (05.09) rozpocznie się jarmark. W sumie w programie znalazło się kilkadziesiąt wydarzeń. – W tym roku skupimy się na Polsce, której smak poznamy z różnych stron – mówi pomysłodawca festiwalu. Waldemar Sulisz.

Zainteresowani będą mogli spróbować m.in. tradycyjnych wędlin, pieczywa, kiełbas, a także miodów. Nie zabranie również potraw z XX-lecia międzywojennego. Jakość rozmaitych dań przyciągała wszak do Lublina ówczesną elitę Polski. – Przyjeżdżał tutaj bardzo chętnie Józef Piłsudski, robiono mu najlepszą jajecznicę, ale także objadał się ciasteczkami, lubił tez bardzo indyka i dania z drobiu – opowiada Waldemar Sulisz.

Mieszkańcom Lublina inicjatywa bardzo się podoba. – Można poznać przeróżne smaki, co roku inne – mówią.

Na Jarmarku Inspiracji odbywającym się w ramach festiwalu będzie można kupić żywność z Polski i zagranicy. Oprócz kulinarnego bogactwa nie zabraknie propozycji koncertowych. Tym razem wystąpią m.in. Lao Che, Katy Carr, raper Tadek oraz Andrzej Stasiuk z zespołem Haydamaky.

10. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie potrwa do poniedziałku (10.09).

Wszystkie szczegóły można znaleźć na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl.

MaTo

Fot. archiwum

Exit mobile version