Wędliny, sery oraz tradycyjne nalewki – w Lublinie otwarto Jarmark Inspiracji. To jeden z punktów Europejskiego Festiwalu Smaku. Na starym mieście można spotkać blisko 100 wystawców z całej Polski, ale i z zagranicy.
– To jeden z najlepszych jarmarków w Polsce, w bardzo pięknym mieście – mówi Maciej Puszko, wystawca z Białegostoku. – Z naszymi wędlinami jeździmy po całej Polsce, promując Podlasie i lokalne produkty – dodaje.
– W tym roku specjalny nacisk położyliśmy na przekrojowe pokazanie bogactwa praktycznie wszystkich krain geograficznych naszego kraju – mówi Janusz Dwornicki, organizator Jarmarku Inspiracji. – Z całą pewnością spotkamy tutaj pyszne ciasta z Suwalszczyzny, wybitne wędliny Podkarpacia i Małopolski, natomiast jest to Europejski Festiwal Smaku, w związku z czym jest to niesamowita podróż kulinarna po różnych zakątkach naszego kontynentu.
– Mamy kawę, herbatę – mówi Jose Moreno z Portugalii. – Używamy produktów w naturalny sposób, bez sosów, z oliwą z oliwek, która jest bardzo zdrowym tłuszczem. W Portugalii jesteśmy wierni prawdziwym smakom produktów. Z Polski bardzo lubię kiszonki. Jem je prawie codziennie – dodaje.
– Festiwal daje możliwość spróbowania po raz pierwszy potraw, które na co dzień są nam nieznane albo co do których nie mamy pewności jak powinny smakować. Wielu osobom, które dzisiaj planują urlop nie wystarczy pojechać i wypocząć w ciepłym miejscu. Poszukują też wrażeń smakowych. Z całą pewnością to, co robimy tutaj wpisuje się w ten trend – mówi Janusz Dwornicki.
Jarmark Inspiracji w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku będzie czynny do niedzieli (09.09), codziennie od ok. godziny 10.00 do godziny 19.00. W Lublinie Europejski Festiwal Smaku odbywa się już po raz dziesiąty.
MaTo (Opr. DySzcz)
Na zdj. Europejski Festiwal Smaku, Lublin, 05.09.2018, fot. Mirosław Trembecki