Piekarze stawiają na tradycję. Lubelskie Święto Chleba w skansenie

img 9070 6

Już po raz 20. odbyło się Lubelskie Święto Chleba. W Muzeum Wsi Lubelskiej swoje wyroby prezentowali mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa z Lubelszczyzny.

– Ludzie przykładają coraz większą uwagę do jakości chleba – przyznaje prezes Gminnej Spółdzielni w Niedrzwicy Dużej, Jerzy Skurski. – Często potrzebują nowości, ale bardzo wiele osób pyta się o pieczywo na zakwasie, czyli takie, jakie produkowało się kiedyś. Szukają produktów z jak najmniejsza ilością chemii, środków konserwujących, tak, aby był to naturalny chleb. Jest to wyzwanie dla piekarni. W tych, które produkują pieczywo tradycyjne, zauważa się wzrost sprzedaży.

Podczas Święta Chleba promowano także słynne lubelskie cebularze, które mają europejski znak „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG).

TSpi / opr. ToMa

Na zdj.: 20. Lubelskie Święto Chleba, Lublin, 09.09.2018, fot. Mirosław Trembecki

Exit mobile version