Sezon na grzyby w pełni. Lubelski sanepid apeluje o ostrożność przy ich zbieraniu. Eksperci ostrzegają, że pomylić się nie trudno, a w przypadku zatrucia natychmiast trzeba zgłosić się do lekarza.
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny – w ubiegłym roku w całej Polsce grzybami zatruły się 24 osoby. Główną przyczyną jest pomylenie grzybów jadalnych z niejadalnymi, a także nieodpowiednia obróbka niektórych okazów jadalnych.
Pierwsze objawy zatrucia to między innymi wymioty, bóle głowy i brzucha, a także podwyższona temperatura ciała. Zbagatelizowanie symptomów może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet do śmierci.
Eksperci apelują do wszystkich, aby nie zbierać grzybów nieznanych. W razie wątpliwości można się też zgłosić do powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej gdzie fachowcy sprawdzą, czy okazy znajdujące się w naszym koszyku są bezpieczne dla osób je spożywających.
MaTo / opr. SzyMon
Fot. archiwum