Słynne ziemniaki „po majdańsku” zakończyły wykopki

dsc 8308

Tradycyjne „Wykopki” zakończyły tegoroczny sezon zbioru ziemniaków. W miejscowości Majdan Nepryski, w powiecie biłgorajskim odbyła się impreza pod taką właśnie nazwą.

Były koncerty, zabawa taneczna, mecz piłki nożnej, animacje dla dzieci oraz przygotowany przez KRUS konkurs „bezpieczeństwo i higiena pracy w rolnictwie”.

– Jednak wyróżnikiem naszej imprezy są kulinaria z ziemniakiem w roli głównej. Serwujemy także słynne „ziemniaki po majdańsku”. W skład tej potrawy, przygotowywanej specjalnie na wykopki, wchodzą: mięso mielone, boczek, papryka, cebula. Wszystkim tym jest nadziewany ziemniak. Później pieczemy go razem z farszem w specjalnym piecu konwektorowym. Ale każda gospodyni ma swój własny przepis – zastrzega odpowiedzialna za część kulinarną wydarzenia, Małgorzata Rój.

Imprezę zorganizowały: społeczny komitet organizacyjny i Miejski Ośrodek Kultury w Józefowie.

TsF

Fot. TsF

Exit mobile version