Las to nie tylko miejsce do życia dla wielu gatunków zwierząt, to również źródło wielorodnego pokarmu. Czasem są nim grzyby, innym owoce, jednak nie da się ukryć, że mięso jest składnikiem pokarmowym dla wielu gatunków zwierząt żyjących w lesie, w tym dla ptaków. Świadczą o tym m.in. pozostałości po zjedzonych gryzoniach, jak choćby sierść czy kości, które odnajdujemy w ptasich wypluwkach. A zdarza się, że truchło gryzonia, płaza czy owada znajdziemy np. nadziane na kolec śliwy tarniny.
W ten sposób z pokarmem radzą sobie dzierzby. Ptaki te nie posiadają długich pazurów, które byłyby pomocne do przytrzymywania swojej ofiary podczas dzielenia jej. Dlatego w celu unieruchomienia zdobyczy nakłuwa ją na kolce różnych gatunków krzewów. Takie zachowanie jest charakterystyczne dla dzierzby gąsiorek. Dzierzba srokosz natomiast umieszcza małe ptaki bądź ssaki pomiędzy gałęziami krzewów.
Nie ma się wiec co dziwić jak natkniemy się na taką spiżarnię, w której kolcach krzewów, czy nawet drutów kolczastych napotkamy truchło ptaszków, płazów, gadów, małych ssaków, a także bezkręgowców. Takie leśne historie przedstawimy tuz po godzinie 7.00. Do zobaczenia w lesie, do usłyszenia na antenie mówi Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. pixabay.com