Smaczna, pożywna i bardzo zdrowa. Pewnie, dlatego doczekała się swojego święta. Dziś (10.10) obchodzony jest Światowy Dzień Owsianki.
Eksperci zgodnie podkreślają – produkty z owsa są cennym źródłem ważnych składników odżywczych – białek, węglowodanów, związków mineralnych, witamin oraz błonnika, który wspomaga i reguluje pracę jelit. Regularne spożywanie owsianki wpływa dobroczynnie na układ krwionośny i odpornościowy.
Zdaniem dietetyk Marty Kusiak – najlepsza i najzdrowsza owsianka, to ta, którą przygotujemy samodzielnie. – Unikajmy gotowych owsianek i mixów musli, które zazwyczaj zawierają nadmiar owoców suszonych. Niosą one ze sobą duży dodatek cukru – mówi. – Najlepszy wybór to płatki owsiane górskie.
Światowy Dzień Owsianki ustanowiony został 9 lat temu przez szkocką organizację charytatywną Mary’s Meals, działającą na rzecz głodujących dzieci.
Tuż po godzinie 6.00 zaprasza Dorota Choma.
Fot. pixabay.com