Biała Podlaska: sprzedaż lokalnej żywności trafiła pod dach. Na targowisku otwarto halę

hala1

Poprawiły się warunki pracy osób handlujących na bialskim targowisku przy alei Tysiąclecia. Dziś (27.10.) uroczyście oddano do użytku wiatę targową, gdzie prowadzona jest głównie sprzedaż lokalnych produktów żywnościowych.

– Na preferencyjnych warunkach mogą sprzedawać tu produkty osoby posiadające unijne certyfikaty zdrowej żywności. Będą tutaj mieć miejsce handlowe znacznie taniej niż inni, bowiem zostały dla nich przewidziane zniżki w wysokości kilkudziesięciu procent za miejsce. Chcemy zbudować jeszcze taką halę dla osób, które nie handlują produktami spożywczymi – mówi prezydent Białej Podlaskiej, Dariusz Stefaniuk.

Z nowych warunków pracy zadowolona jest Marzena Maksymiuk, która od dwudziestu lat na bialskim targowisku sprzedaje lokalne produkty rolne. – Teraz mamy dach nad głową, słońce nie świeci, deszcz nie przeszkadza, więcej klientów przychodzi.

Koszt inwestycji wyniósł 2 mln złotych, z czego 1 mln złotych to dofinansowanie z budżetu Unii Europejskiej.

Targowisko przy alei Tysiąclecia jest największą placówką tego typu w Białej Podlaskiej. Miasto planuje również wyremontować dwa pozostałe bazary, przy ulicy Janowskiej i Brzeskiej.

MaT / opr. ToMa

Fot. archiwum

Exit mobile version