Ciasteczka, zupa krem i desery czekały na gości pierwszego Święta Dyni w Chełmie.
Jak mówi współorganizator wydarzenia, Daniel Dworczyński, razem z Fest Foodem postanowili pokazać bogactwo smaków i wartości odżywczych zawartych w tym warzywie.
Wiele radości sprawiły dzieciakom i dorosłym warsztaty z przyozdabiania dyń: – W Chełmie jest bardzo mało aktywności dla dzieci, więc kiedy się pojawiają, zawsze warto skorzystać – mówi jedna z uczestniczek warsztatów.
W wydarzeniu wziął udział także pasjonat carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, Zbigniew Pliżga, który rzeźbił w prawie 50-kilogramowej dyni. To pochodzące z Ameryki warzywo ma wiele cennych dla zdrowia witamin, szczególnie witaminę A oraz wiele minerałów. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów z organizmu.
DoG
Fot. Dominik Gil