Chełm odkrywał bogactwo smaków zawartych w dyni

dsc04488 1

Ciasteczka, zupa krem i desery czekały na gości pierwszego Święta Dyni w Chełmie.

Jak mówi współorganizator wydarzenia, Daniel Dworczyński, razem z Fest Foodem postanowili pokazać bogactwo smaków i wartości odżywczych zawartych w tym warzywie.

Wiele radości sprawiły dzieciakom i dorosłym warsztaty z przyozdabiania dyń: – W Chełmie jest bardzo mało aktywności dla dzieci, więc kiedy się pojawiają, zawsze warto skorzystać – mówi jedna z uczestniczek warsztatów.

W wydarzeniu wziął udział także pasjonat carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, Zbigniew Pliżga, który rzeźbił w prawie 50-kilogramowej dyni. To pochodzące z Ameryki warzywo ma wiele cennych dla zdrowia witamin, szczególnie witaminę A oraz wiele minerałów. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów z organizmu.

DoG

Fot. Dominik Gil

Exit mobile version