Na rynku pracy jest coraz większe zapotrzebowanie na piekarzy i cukierników. W lubelskim Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego trwa kolejny Dzień Kariery. W tym roku pod hasłem „Nowoczesny piekarz i cukiernik”.
– Chcemy zachęcać młodych ludzi, by wybierali zawody piekarza czy cukiernika – mówi Monika Różycka-Górska, rzecznik Miejskiego Urzędu Pracy w Lublinie: – Pracodawcy coraz częściej zgłaszają zapotrzebowanie w tych branżach, ale brakuje ludzi do wykonywania tych zawodów. Dlatego też chcemy zachęcić młodych, by wybierali takie zawody branżowe i kształcili się w nich. W tym roku, oprócz stoisk wystawienniczych mamy też warsztaty tematyczne.
Na nich młodzi ludzie sami mogą wypiekać ciasta. Uczestnicy imprezy na razie nie deklarują jednoznacznie czy chcą zostać piekarzem lub cukiernikiem: – Chodzę do szkoły muzycznej, więc traktuję to jako zajęcie dodatkowe. Nie piekę, ale fajnie byłoby robić takie cuda, może uda mi się uzyskać umiejętności do ich robienia – mówią.
Imprezie towarzyszy poczęstunek, częściowo przygotowany przez uczniów.
RMaj
Fot. pixabay.com