Czy lublinianin zdobędzie tytuł Mistrza Świata Makaronu 2018? Paweł Gałecki, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Piano w Lublinie jest wśród 18 młodych szefów kuchni z pięciu kontynentów, których potrawy na oczach publiczności ocenia w Mediolanie międzynarodowe jury.
Co przygotował? – To makaron z pesto bazyliowym z pistacjami. Do tego piana ziemniaczana z parmezanem. Nazwa dania to kęs lata (ang. bite of summer).
Przed konkursem Paweł Gałecki mówił, że najbardziej obawia się Włochów, którzy przyrządzanie pasty mają we krwi. Jednak co ciekawe, w ostatnich 6 latach tytułu Mistrza Świata Makaronu ani razu nie zdobył Włoch.
W składzie jury są restauratorzy mający co najmniej jedną gwiazdkę Michelina – najbardziej prestiżowego na świecie wyróżnienia kulinarnego.
JB / opr. MatA
Fot. pixabay.com