Reportaż „Gęsina na świętego Marcina” Moniki Malec to opowieść o hodowli gęsi prowadzonej przez Zbigniewa Kołodzieja w Puchaczowie pod Łęczną. Odwiedziny w gospodarstwie są okazją do opowiedzenia o ruchu Slow Food i akcji, prowadzonej od 10 lat przez restauratorów na terenie całej Polski, a mającej na celu popularyzację spożywania mięsa z gęsi i powrotu do staropolskich tradycji kulinarnych. Zbigniew Kołodziej za hodowane w gospodarstwie gęsi biłgorajskie zdobywa nagrody na wystawach zwierząt hodowlanych. W swoim gospodarstwie oprócz gęsi utrzymuje kilka ras zachowawczych zwierząt (owce, krowy, koniki polskie). W okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości organizuje u siebie „Święto gęsi”. Salon w jego domu zamienia się wówczas w salę balową i przenosi gości w odległe czasy, gdy na dworskich stołach królowała gęsina.
Zapraszam o godz. 21.00, Monika Malec.
Fot. pixabay.com